Posts Tagged ‘web server’

31/03 2011

Web servicesScris de admin

Web services descrie o metoda standard de a integra aplicatii de tip Web folosind standardele XML (Extensible Markup Language), SOAP (Simple Object Access Protocol), WSDL (Web Services Description Language) si UDDI (Universal Description, Discovery and Integration) prin intermediul protocoalelor de Internet.

XML este folosit pentru a pune tag pe informatii, SOAP este folosit pentru a transfera datele, WSDL este folosit pentru a descrie serviciile si UDDI este folosit pentru afisa servicii disponibile. Folosite in principal de catre business-uri pentru a comunica intre ele si cu clientii, Web services permit organizatiilor sa comunice date fara a cunoaste amanuntit sistemele IT din spatele firewall-ului.

Spre deosebire de modele client/server obisnuite, precum sistemul Web Server/Web Client, Web services nu ofera utilizatorului un GUI. Web services furnizeaza date, procese si business logic printr-o interfata programata. Dezvoltatorii pot adauga serviciile web la o GUI (precum o pagina web sau un program executabil) pentru a oferi o functionalitate anume pentru utilizatori.

Web services permit diferitelor aplicatii din diferite surse sa comunice intre ele fara cod personalizat, si pentru ca modul de comunicare se face prin XML, Web Services nu sunt independente de sistemul de operare si de limbajul de programare. Spre exemplu, Java poate comunica cu Perl, aplicatii de Windows pot comunica cu aplicatii UNIX.

Web services nu necesita un browser sau HTML. Se mai numesc si application services.

Web API

Web API este o extindere in Web Services, al carei scop este de a trece de la serviciile de tip SOAP la comunicatiile de tip Representional State Transfer (REST). Serviciile de tip REST nu necesita API-urile XML, SOAP sau WSDL.

Web API-urile permit combinarea mai multor Web Services in aplicatii noi cunoscute si ca mashups.

Cand sunt folosite in cadrul Web development-ului, Web API este definit ca un set mesaje HTTP impreuna cu o definitie a structurii mesajelor raspuns, de obicei sub forma de XML sau de JSON (JavaScript Object Notation).

Utilizari

Cele mai folosite sunt RPC, SOA si REST.

  • Remote Procedure Calls (RPC)

Web Services prezinta o functie (sau metoda) de apel care este cunoscuta de catre majoritatea programatorilor. De obicei, unitatea de baza a unui Web service de tip RPC este operatia de tip WSDL.

Primele unelte Web services au fost focalizate pe RPC, si prin urmare este foarte raspandit.

Alte utilizari asemanatoare cu RPC sunt Object Management Groups (OMG), Common Object Request Broker Arhitecture (CORBA), Distributed Component Object Model (DCOM) sau Remote Method Invocation (RMI).

  • Service Oriented Arhitecture (SOA)

Web services pot fi folosite pentru a implemente o arhitectura in concordanta cu conceptul de tip SOA, unde mijlocul de comunicare de baza este mesajul, in loc de metode. Se mai numesc si message-oriented services.

Web Services de tip SOA sunt folosite de catre marii vanzatori de software si analistii de industrie.

  • Representional State Transfer (REST)

REST incearca sa descrie arhitectura care foloseste HTTP sau protocoale asemanatoare prin limitarea interfetei la un set bine cunoscut de operatii (precum GET, POST, PUT, DELETE pentru HTTP). Aici, focalizarea se face pe interactiunea cu resursele de tip stateful, in loc de mesaje sau metode.

O arhitectura bazata pe REST poate folosi WSDL pentru a descrie mesajele de tip SOAP peste HTTP si poate fi implementata si fara SOAP.