Posts Tagged ‘moneybookers’

30/03 2011

Metode de plata onlineScris de admin

La inceput, la aparitia comertului electronic, utilizatorii care isi faceau cunmparaturile online, aveau o singura modalitate de plata pentru produsele comandate: trimiteau prin posta cecurile cu suma datorata. Insa aceasta metoda de plata era foarte inceata si nu de putine ori produsele nu erau livrate la timp sau chiar deloc, ducand astfel la pierderea clientilor.

De atunci comertul electronic a evoluat foarte mult si acum majoritatea magazinelor online ofera clientilor mai multe metode de plata. Va prezentam astfel unele dintre cele mai populare.

Plata online cu cardul

Cu siguranta cea mai populara metoda de plata online la ora actuala este cea prin intermediul cardului de credit / debit. Majoritatea persoanelor au un card care permite efectuarea platilor online, proces simplu si rapid, singura conditie fiind ca utilizatorul sa aiba bani suficienti pe card. Exista insa si un mare neajuns la aceasta metoda, siguranta datelor.

Pentru developeri: Exista in Romania servicii care te ajuta sa integrezi in siteul tau aceasta modalitate de plata (ePayment, Mobilpay etc.). Odata ce ti-ai facut un cont la unul dintre aceste servicii vei avea acces la o documentatie bogata si la un sistem de suport online foarte promt si care sigur te poate ajuta daca intampini vreo problema.

Securitate: 3/5
Raspandire: 5/5
Rapiditate: 4.5/5
Comisioane: 4.5/5

Paypal / Moneybookers

Plata se face foarte asemanator cu cea cu un card bancar. Dupa ce iti faci un cont de Paypal, “legi” de acesta un card de credit sau debit de pe care se vor face platile. Diferenta este ca atunci cand vei dori sa cumperi ceva online nu vei fi nevoit sa introduci toate datele cardului, ci doar userul si parola contului de Paypal, sporind astfel semnificativ siguranta datelor. Dezavantajul acestei metode este ca inca nu este foarte raspandita in Romania desi au trecut aproape 3 ani si jumatate de cand Paypal a inceput sa accepte si conturi din Romania.

Pentru developeri: Atat Paypal cat si Moneybookers au un API prin care poti implementa foarte usor serviciul lor de plata pe siteul tau. In afara Romaniei aceste servicii sunt foarte populare si vazute de majoritatea utilizatorilor ca fiind cele mai sigure.

Securitate: 5/5
Raspandire: 1/5
Rapiditate: 5/5
Comisioane: 4/5

Transfer bancar

Reprezinta o alternativa la plata prin card de credit/ debit. Utilizatorul are nevoie de un card si de un cont de internet banking. Acesta poate transfera in contul comerciantului suma dorita. Metoda este mai sigura deoarece site-urile bancilor sunt deobicei foarte bine secuzitate.

Pentru developeri: Aceasta metoda nu poate fi ‚automatizata’ deoarece nu se poate sti statusul unei tranzactii decat verificand ‚manual’.

Securitate: 4/5
Raspandire: 3/5
Rapiditate: 4/5
Comisioane: 5/5

Plati prin SMS

Plata prin SMS devine din ce in ce mai populara datorita raspandirii telefoniei mobile, dar si a usurintei prin care aceasta se face. Practic nu trebuie decat sa trimiti un SMS la un anumit numar de telefon si tranzactie e finalizata. Aceasta metoda are insa si un dezavantaj si anume comisioanele foarte ridicate pe care firmele care ofera aceste servicii le percep.

Pentru developeri: La fel ca la plata cu cardul, exista si in Romania servicii care permit implementarea acestui tip de plata intr-un site.

Securitate: 5/5
Raspandire: 5/5
Rapiditate: 5/5
Comisioane: 1/5

Cartele pre-platite

Modalitate folosita in special de siteurile foarte mari care ofera abonamente lunare. Clientii trebuie sa cumpere o cartela din magazin si sa introduca codul unic pe un site. Metoda este foarte sigura deoarece utilizatorul nu este nevoit sa introduca date personale sau ale cardului.

Pentru developeri: Logistica necesara pentru a implementa un astfel de serviciu este foarte complexa, facand astlfel aceasta metoda de plata accesibila doar companiilor mari.

Securitate: 5/5
Raspandire: 1/5
Rapiditate: 4/5
Comisioane: 2/5