Importanta back-linkuri-lor in optimizarea unui site

Care sunt tipurile de optimizare?

Pe langa optimizarea in interiorul paginii (on page), un rol esential il are si orice campanie SEO din afara site-ului (off page). Succesul unei campanii de promovare online depinde de construirea unor backlink-uri puternice si de calitate (link-uri care trimit spre un site). Motoarele de cautare (Google, MSN Search, Yahoo! Search, Bing etc), atunci cand calculeaza importanta (Page Rank-ul sau PR-ul) unui site, masoara cantitatea, dar in special calitatea site-urilor care trimit spre site-ul respectiv. De aceea, obiectivul nostru trebuie sa fie obtinerea de link-uri – care se pot “traduce” ca si voturi din partea motoarelor de cautare –, link-uri care ar fi de preferat sa fie din aceeasi arie cu site-ul nostru.

Ce face ca un link sa fie considerat “important”?

Importanta unui link este direct proportionala cu PR-ul paginii respective, cu increderea pe care o are motorul de cautare in site-ul respectiv (credibilitatea site-ului) si cu calitatea informatiilor continute. Spre exemplu, plasarea unui link al unui restaurant intr-un ghid online al restaurantelor dintr-un anumit oras, va recomanda mai mult link-ul nostru decat daca acelasi link ar fi fost plasat pe un site al unor constructori de automobile, sa spunem. Cu cat site-ul in care am plasat link-ul are credibilitate mai mare, cu atat mai mare va fi si credibilitatea site-ului nostru.

De cate tipuri sunt link-urile?

Orice link care duce spre site-ul nostru este important, insa gradul sau ponderea in care acesta conteaza este diferita. De aceea, putem spune ca exista link-uri “slabe” si link-uri “puternice”.

Back-link-uri “slabe”

Back-link-urile “slabe”, adica cele care nu conteaza foarte mult pentru motoarele de cautare,  sunt cele care se pot obtine in mod facil, prin inscrierea automata a site-ului in directoare, prin postarea de comentarii (mai ales de tip “spam”) pe forumuri si pe bloguri, chiar si prin redactarea de articole de marketing si de fond. O alta metoda – nerecomandata insa – de a obtine link-uri foarte multe, insa de factura mai slaba. Aceata metoda ar putea functiona daca domeniul din nisa abordata este unul cu o competitie mai mica. Daca insa, aria de abordare a site-ului este una mai larga, vom descoperi sa link-farm-ul creat nu va ajuta foarte mult site-ul respectiv la o mai buna pozitionare in SERP’s (search engine results page, rezultatele returnate in urma unei cautari in motoarele de cautare), dupa anumite cuvinte cheie.

O alta metoda de a obtine link-uri de factura slaba este reprezentata de link-urile platite, insa trebuie stiut faptul ca Google penalizeaza link-urile platite. Google descopera link-urile platite, intrucat “vanzatorii” acestora posteaza comentarii pe bloguri sau pe forumuri cu anunturi despre vanzare.

Back-link-uri “puternice”

Solutia este ca, in loc sa va centrati pe crearea de back-link-uri foarte multe si de calitate slaba, mai putin credibile pentru motoarele de cautare, sa reusiti sa obtineti back-link-uri “puternice”. Acestea sunt, intr-adevar, mai greu de obtinut, intrucat vin de pe site-uri cu continut relationat, cum ar fi: site-uri universitare, site-uri corporate importante, organizatii majore din domeniul respective, site-uri cu popularitate in motorul Google, site-uri de stiri importante, site-uri de cercetare din aria respectiva de activitate, site-uri considerate autoritati in domeniul site-ului de promovat.

Ce tip de link-uri trebuie sa avem in vedere atunci cand ne promovam un site?

1. Link-urile tematice – Daca site-ul respectiv are numai back-link-uri din domenii diferite de activitate, nu va avea o credibilitate prea mare. Importante sunt insa link-urile obtinute de pe site-uri din aceeasi nisa de activitate. Cu cat calitatea acestor link-uri este mai mare, cu atat mai mult site-ul respectiv va avea posibilitatea de a creste in SERP’s. Link-urile tematice sunt foarte importante si pentru a ajuta motorul de cautare sa inteleaga care este domeniul de activitate al site-ului dvs.

Daca veti face link-exchange cu un site care nu este inca indexat sau daca va veti inscrie site-ul intr-un director web nelistat in Google, aceasta actiune nu va avea nici un fel de efect  asupra site-ului dvs., pe de o parte, sau poate avea chiar un efect negativ asupra site-ului dvs. (putand fi considerat ca site generator de spam) daca site-ul partener a fost indexat in Google si apoi exclus pe motiv de incalcare a regulilor impuse de motorul de cautare, pe de alta parte.

2. Link-uri unidirectionale – Motoarele de cautare acorda o importanta mare link-urilor unidirectionale. Acestea se obtin atunci cand avem un continut deosebit (fie doarte bine scris, fie foarte controversat) si continutul este preluat prin trackback-uri in diferite bloguri, sau cand se creaza pe bloguri posture cu link spre site-ul dvs. Datorita acestei complexitati in obtinerea de link-uri unidirectional, se recurge foarte des la o alta sursa de obtinere a link-urilor, si anume la metode link-exchange 3 way sau link-exchange 4 way.

Link-exchange 3 way presupune ca:

x are doua site-uri A.com si B.com si y are un site C.com.

x pune link pe site-ul B.com pentru site-ul C.com s iy pune link pe site-ul sau catre A.com.

Link exchange 4 way se descrie astfel:

x are doua site-uri A.com si B.com si y are tot doua site-uri C.com si D.com.

Se vor a fi promovate site-urile A.com si C.com; de aceea,

x pune link catre site-ul C.com pe site-ul B.com si y pune link catre site-ul A.com de pe site-ul lui, D.com.

3. Link-uri reciproce – Usor de obtinut, intrucat ambele site-uri au de castigat in urma link-exchange-ului,  link-urile reciproce sunt considerate a fi mult mai putin calitative decat link-urile unidirectionale.

4. Link-uri autoritare Link-urile autoritare sunt acele link-uri prezente pe site-uri cu un Page Rank foarte mare (8-10), si care, datorita importantei lor, pot trimite un link catre un site (care nu are acelasi domeniu de activitate) tocmai pentru a acorda acestuia un vot (foarte important) de incredere.

Link-urile de cea mai buna calitate vin din locatii care sunt considerate autoritati incontestabile in domeniul de activitate al site-ului sau de pe site-uri considerate portaluri majore de informatie in domeniul respectiv. Un site “autoritar”este un site de referinta in domeniu, avand informatii valoroase pentru vizitatori. De preferat este obtinerea de link-uri  contextuale, incluse in text, dar si plasarea unui link la finalul unui articol sau chiar intr-o lista de referinta reprezinta deasemenea o solutie viabil

Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “Importanta back-linkuri-lor in optimizarea unui site”

  1. Bogdan says:

    Am si eu o intrebare, am facut site-ul acum 2 zile, dar nici macar nu apare in google cand scriu cu tot cu http://www …aveti idee cat trebuie sa astept ca sa fie ok ?

    multumesc!

  2. Jeniffer says:

    Bogdan daca nu ai backlink ca sa te gaseasca google mai repede o sa dureze ceva timp 2 zile e foarte putin

Leave a Reply