Ce trebuie facut si ce trebuie evitat in construirea link-urilor

A tine pasul cu ranking-urile de cautare pare sa fie mai greu in 2012 decat in oricare alt an. Ne referim, desigur, la Google si in particular la misiunea de a imbunatati calitatea cautarilor in cursul anului curent. Am vazut schimbari majore in fiecare zona a cautarilor, variand de la sanctiuni pentru continutul saracacios de catre mai multe actualizari Panda Google, la sanctiuni off-page de construire de link-uri detectate nenatural sau la mesajele trimise pentru webmasteri prin intermediul Webmaster Tools.

Pentru proprietarul unei afaceri mici sau mijlocii, este greu sa discearna intre politicile de construire a link-urilor care se regasesc in motoarele de cautare si cele din afara acestora. Iata 5 sugestii in ceea ce priveste necesitatile si contra-sugestiile de construire a link-urilor:

1. Investiti in marketing de continut

De facut: Creati continut unic, folositor si compatibil cu audienta dumneavoastra. Puneti-va urmatoarele intrebari:

  • Mi-as fi petrecut timpul sa citesc si sa digerez acest continut?
  • Este suficient de valoros incat sa-l distribui?
  • Ce tip de continut satisface atat nevoile publicului, cat si pe cele ale motoarelor de cautare?
  • Care sunt cele mai bune tipuri de a include ghidurile, videoclipurile, prezentarile, uneltele si widgeturile, si alte resurse asemanatoare?

De evitat: Nu cumparati continut PLR (private label rights – drepturi private de eticheta), nu republicati si nu rescrieti continut deja existent, nu parafrazati articole de pe Wikipedia si nu creati o sectiune separata pe site pentru a republica feed-uri bogate in media de pe YouTube. Amintiti-va ca pentru ca articolele dumneavoastra sa fie rasplatite cu link-uri de calitate, este nevoie sa aiba o reala valoare pentru public.

2. Concentrati-va pe atasamentul comunitatilor, nu pe propria promovare

De facut: Gasiti bloguri locale si forumuri si incercati sa fiti activ in discutii. Luati-va timpul necesar pentru a citi comentariile, raspundeti-le si adaugati potentiale dezbateri in jurul subiectelor despre care aveti cunostinta. Intrebati si raspundeti atunci cand este cazul. Nu exista substitute pentru atasamentul real al unei comunitati.

De evitat: Nu inregistrati sute de profile social media, daca nu intentionati sa participati activ in respectivele comunitati. Aceasta practica este, in esenta, spam web si nu adauga valoare nici in cadrul motoarelor de cautare, nici in fata utilizatorilor forumurilor – iar site-ul dumneavoastra nu va fi promovat corespunzator.

3. Construiti-va un brand, nu o serie de cuvinte cheie

De facut: Google intelege si rasplateste brandurile care sunt foarte bune in ceea ce fac. Google a facut numeroase actualizari specifice, precum update-ul Vice, pentru a se asigura ca site-urile de branduri sunt mai proeminente in cautari, in comparatie cu site-urile care nu apartin brandurilor. Creati-va brandul online concentrandu-va mai putin asupra cuvintelor cheie si mai mult asupra brandingului, asigurandu-va ca fiecare efort de construire a link-urilor conduce inapoi catre website-ul dumneavoastra si catre canalele de social media ale brandului. Acest lucru este foarte important, pentru ca Google stie mai multe despre amprenta digitala a brandului dumneavoastra chiar si decat dumneavoastra. Construirea brandului va va permite sa beneficiati de dividende in cautarile locale (Google Places), in cele video, in cele pentru imagini, dar si in cele natural organice.

De evitat: Nu va concentrati eforturile pe crearea retelelor private pentru blog, construind cuvinte cheie din domenii diverse si bogate, sau sa inregistrati profile social media care includ cuvintele cheie pe care le folositi cu preponderenta. Pe termen lung, aceste strategii nu au nici un sens in comparatie cu construirea unui set puternic de referinte online si link-uri care mentioneaza brandul.

4. Ignorarea social media in detrimentul propriu

De facut:

  • Asigurati-va ca blogul dumneavoastra (aveti unul, nu-i asa?) este optimizat pentru social media si include butoane de distribuire pentru retelele de social media pe care le folositi. Retelele relevante de social media pentru proprietarii de afaceri mici si mijlocii sunt: Google+, Facebook, Twitter, Stumbleupon, LinkedIn si Pinterest.
  • Configurati-va profilele de social media pentru brand si incepeti sa urmariti si sa va imprieteniti cu utilizatori din industrii similare sau complementare.
  • Distribuiti articolele lor si incepeti sa construiti relatii cu cei care va urmaresc activitatea.
  • Odata ce ati construit aceste relatii, rugati-i pe cei care va urmaresc cu interes activitatea sa distribuie continutul pe care il postati.

De evitat:

  • Nu folositi canale de social media cum sunt cele mega-phone pentru promovare personala. Este recomandabil sa distribuiti cel putin cinci instante de continut folositor, nepromotional, pentru fiecare mentionare sau pentru orice  forma de continut care are ca scop promovarea proprie.
  • Nu inregistrati profile de social media cu unicul scop de a castiga link-uri pentru site-ul dumneavoastra web. Profilele de acest gen sunt adesea banate, inlaturate sau neindexate de catre motoarele de cautare.

5. Fiti prudent in a lasa SEO pe auto-pilot

De facut: Feriti-va de promisiunile de optimizare care suna prea bine, sa fie adevarate. Google furnizeaza un set de ghiduri pentru SEO, in legatura cu ceea ce motoarele de cautare considera a fi SEO pozitiv (bun).

De evitat:

  • Nu va inscrieti pe site-uri sau bloguri private sau retele de bloguri care promit link-uri pe auto-pilot
  • Nu subscrieti la nici un fel de serviciu care ofera sute de back-link-uri dintr-un foc
  • Nu colaborati cu nici un consultant SEO, agentie sau serviciu care nu ofera transparenta in ceea ce priveste metodele de promovare web.

Leave a Reply