6 moduri in care designerii si programatorii pot optimiza site-urile pentru motoarele de cautare

Web designerii si programatorii au multe responsabilitati cand vine vorba de construirea site-urilor web. De la crearea unui layout solid pentru front-end la scrierea unui cod curat astfel incat site-ul sa functioneze perfect. Un aspect foarte important, dar de multe ori neglijat de designeri si programatori este optimizarea pentru motoarele de cautare. Va oferim 6 moduri in care designerii si programatorii pot fi mai atenti la aspectele de SEO ale unui website.

1. Evitati design-uri prea incarcate de imagini

Nu e un secret ca imaginile pot duce la designuri incarcate, care pot da viteze reduse de incarcare a paginilor web. Din ce in ce mai multe informatii indica faptul ca Google pune un accent foarte mare pe viteza de incarcare. Daca nu puteti reduce numarul imaginilor, creati-le in asa fel incat sa poata fi repetate in CSS. Cu CSS-ul modern, efecte precum gradientele si umbrele pot fi create si fara a folosi imagini, asa cum se facea in trecut.

2. Nu creati imagini pentru link-urile navigationale

Unul dintre cele mai simple moduri in care Google determina despre ce este vorba intr-un site este ancora unui link. Sistemul navigational (meniul) face exact asta, oferind si un mod de organizare a site-ului. Meniurile bazate pe imagini si nu text sunt inaceptabile pentru uun design realizat cu motoarele de cautare in minte.

3. Condensati fisierele CSS si JS intr-un singur document

Dupa cum am spus si mai sus, viteza de incarcare a paginii devine un factor important in modul de clasare in SERP. Un mod rapid si simplu de a avea un avantaj pe acest front este condensarea fisierelor CSS si Java Script intr-un singur document (unul de CSS si unul de JavaScript).  Pentru fiecare document listat in cod, se realizeaza un apel nou catre server, astfel crescand perioada de incarcare a site-ului. Daca reducem apelurile catre server la 1 apel/document/tip de fisier, scadem numarul lor si astfel perioada de incarcare.

4. Mentineti tag-ul header aproape de inceputul codului

Tag-urile Header adeseori indica titlul unei portiuni de continut. Frecvent, aici este locul in care consultantii SEO plaseaza cuvintele cheie pentru care incearca sa obtina rezultate bune in cautari. Continutul apropiat de inceputul unui document HTML are o mai mare greutate in fata motoarelor de cautare decat cel plasat in footer. Folosirea tag-urilor H1-H6 pentru titluri este de asemenea obligatorie pentru rezultate bune.

5. Tineti sloganurile si alte linii de text nerelevante pentru Google mai departe de inceputul unui document

Una dintre primele chestiuni pe care vreti sa o vada Google in codul vostru este partea de cuvinte cheie pentru pagina respectiva. Adeseori, designerii pun sloganuri si alte replici “motivationale” in header-ul unui design. Nu este prima parte de continut pe care vreti sa o vada Google pe site-ul vostru. Daca nu puteti muta acest text in alta parte, cea mai buna solutie este sa folositi o imagine.

6. Nu mai folositi text-indent:-9999px

Programatorii folosesc adeseori tag-ul text-indent:-9999px pentru a pacali motoarele de cautare in a crede ca exista un cuvant cheie intr-o imagine. Daca esti fortat sa folosesti o imagine in locul unui text, nu incerca sa pacalesti cel mai mare si mai sofisticat motor de cautare al lumii. Foloseste un tag alt. Cei de la Google stiu despre aceasta tehnica si s-au exprimat impotriva ei de nenumarate ori.

Tags: , , , ,

One Response to “6 moduri in care designerii si programatorii pot optimiza site-urile pentru motoarele de cautare”

  1. zuppy says:

    Imi place la nebunie blog-ul asta, tot la mai multe articole!

Leave a Reply